top of page

Hello

  YAŞLILARDA KALÇA KIRIĞI VE TEDAVİSİ
    Yaşlılarda kalça kırıkları genelde basit bir düşme sonucu olur. Yaş ilerledikçe insanlarda kemik kalitesinde azalma olmaktadır .(kemik erimesi-Osteoporoz) Hastaların ifadelerinden tam ayırım yapılmamakla birlikte ,nadiren normal yürürken önce kırık olup sonra düştükleri, çoğu zamanda ayakları takılıp düştükten sonra bir daha ayağa kalkamadıklarını ifade etmektedirler.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

   Kalça kırığı ağrısı çok şiddetlidir.Genelde hiç bir ağrı kesiciye cevap vermez. Hasta sedyeye veya yatağa alındıktan sonra ancak kalçalarını kıpırdatmazlarsa ağrıda belirgin bir azalma olur.
Düşme ve kalça ağrısı ifadesi ile gelen hastanın önce fizik muayenesi yapılır. Genelde kalça kırığı olan tarafta ,bacak dışa dönük şekilde durur.Hekim bacağı hareket ettirdiğinde , kalça bölgesinde çok ağrı olur. Hasta  muayene yaptırmak istemez.
    Çekilen normal röntgen filmlerinde kalça kırığı çoğu zaman tespit edilir.Bazen ayrışmamış kırıklarda BT veya MRI ile teşhis yoluna gidilir.
        Kalça kırıkları ; kırığın yerine ve kırık uçlarının ayrışmasına göre sınıflandırılır. Orta yaş ve altı kişilerde genellikle femur çivisi+vida, Plak(Platin)+ vida veya yalnızca uzun Vidalar kullanılır. Yaşlı kırıkların kaynama potansiyeli zayıf olduğu için genellikle, hastalar bir an önce eski yaşamsal fonksiyonlarına dönsün diye Protez tercih edilir.Çünkü platin ile kaynama olmaz ise tekrar protez yapmak için 2. bir ameliyata gerek duyulacaktır.
   Yaşlı hastaların yaşamsal fonksiyonları da çok kolay kaybolacağından ,hastayı bir an önce eski yaşam tarzına döndürmek ,yani bacağını tekrar basar hale getirmek gerekir.Bunun için hastayı gören ve tedavisini üstlenen doktor gerekli planlamayı yapacaktır. 
   

 

bottom of page