top of page
unnamed.jpg

Blog

Diz Ağrısı Nedir?


Diz eklemi vücudumuzun en büyük eklemidir. Tüm günlük aktivitelerimizde (vücudumuzu taşıma, yürüme, kalkma, koşma gibi) ekstra fazla yük ve kuvvetlere maruz kalır, bu nedenle zorlanması sonucu en fazla ağrı hissettiğimiz eklemimizdir. Ani oluşan diz ağrılarının genelde nedeni aşırı zorlanma ve incinmedir. Bu tür diz ağrıları çoğu zaman doktorunuza gitmenizi gerektirmez ve kendiliğinden iyileşir.

Diz Ağrısı Nedenleri



Zorlama

Dizinizi fazla zorlamaya bağlı oluşabilecek ağrılar genelde istirahat ile geçer. Örneğin bu zorlama ağrısı spor yaptıktan sonra oluşuyorsa, spora başlamadan önce diz kas ve tendonlarınızı ısıtarak germe egzersizlerini daha uzun süre ile yapabilirsiniz. Ya da spor olarak yüzme gibi su içerisinde yapılan ve dize daha az yük binen sporları tercih edebilirsiniz.


Tendon İltihabı (Tendinit)

Diz eklemine etki eden kasların uzantıları olan tendonlar, ısınmadan yapılan spor aktiviteleri sonrasında ( basketbol, futbol ve voleybol gibi zıplamalı sporlar )  diz çevresinde tendonların kemiklere yapışma yerlerinde ağrı, şişlik  ve bazen kızarıklık olabilir. Genelde istirahat ,ağrı kesici, soğuk uygulaması ve bandaj ile şikayetler geçecektir.


Temizlik dizi

Özellikle diz kapağı kemiğinin yere dayanılarak yapılan genelde ev temizliği işlerinden sonra diz önünde bulunan bölgenin şişmesi sonucu sıvı birikimi ve ağrı olmasına denir. Eklem içi enjeksiyon ve  diz egzersizleriyle tedavi edilir.


Ön Diz Ağrı Sendromu

Diz kapağının hemen önünde oluşan sebebi tam olarakta bilinmeyen bir ağrı çeşididir. Diz travması; çok merdiven inip çıkma, uzun süre oturduktan sonra kalkma  durumlarında ortaya çıkar. Eklem içi enjeksiyon ve ağrı kesici ile tedavi edilir.


Gut

Böbreklerin kandan ürik asidi tamamıyla atamadığında oluşan bir rahatsızlıktır. Kanda ürik asit artışıyla birlikte eklemlerde calsyumtirofosfat kristallerinin diz ekleminde birikmesi ile birlikte eklemde ağrı, kızarıklık ve ısı artışı olma halidir. Ürik asidin kanda normal seviyeye getirilmesi ile şikayetler ortadan kalkar.


Osgood Schlatter Hastalığı 

Diz kapağının hemen altındaki yükseltide (tuberositas tibia) şişilik ve ağrı oluşması halidir. Çocuklarda büyüme çağında  sporla zorlama sonucu  oluşur. Spor aktivitesinin kısıtlanması ile şikayetler azalır. Daha sonra şikayetler kendi kendine geçecektir.


Menisküs Yırtığı

Diz eklemin de amörtisör görevi yapan oldukça esnek  elastik yapıdaki dokulardır. Düşme, dizde rotasyon veya spor yaralanması sonucu  menisküs yırtıkları oluşabilir. Orta yaş ve sonrasında da yıpranma sonucu yırtıklar oluşabilir. Bazen büyük yırtıklarda diz eklemi kilitlenebilir. Semptomlar çoğu zaman basit tedaviyle geçer, büyük yırtıklarda artroskopik cerrahi gerekebilir.


Çapraz Bağ Kopması

Diz çapraz bağ yaralanmaları deyince akla gelen çoğunlukla ön çapraz bağ kopmasıdır. Arka çapraz bağ kopması ise çok nadirdir. ÖÇB kopması dizde şiddetli ağrıya ve içerisinde kanamaya (hemartroza)  neden olur. Genç hasta grubunda ön çapraz bağ nakli yapılması gereklidir.


Dizde Kireçlenme (Gonartroz)

Diz eklem kıkırdağının aşınması sonucu yeni, ağrılı  kemik   çıkıntılarının oluşmasına gonartroz (diz kireçlenmesi) denir. Orta ve ileri yaş hastalarının diz ağrılarının büyük çoğunluğu diz kireçlenmesidir.


Diz Ağrısı Tedavisi

Diz ağrılarında en iyi ve yaygın tedavilerin başında eklemi dinlendirmek ve buz uygulaması yapmak gelir. Diz egzersizleri diz ağrılarının azaltılmasında oldukça etkilir. Doktorunuzun tavsiyesi ile ağrı kesici ve ödem giderici ilaç ve kremler, fizik tedavi uygulamaları bazı durumlarda eklem içi ilaç ve eklem sıvısı uygulamaları, hastanın hem ağrısını azaltır, hem de daha konforlu bir eklem haraketleri sağlayabilir. İleri derece de kireçlenme vakalarında Ortopedi hekiminizin görüşüne göre cerrahi uygulaması gerekebilir.

PRP (Platelet-rich plasma) trombosit yönünden zengin plazma anlamına gelir. Son yıllarda oldukça sık kullanılan bir tedavi seçeneğidir. İlk başlarda kozmetik ve anti-aging (yaşlanma karşıtı)  kullanılmışsa yeni saç hücreleri oluşumunda oldukça faydalı olmasının keşfedilmesi ile birlikte saç ekimi alanında ve ortopedide de kas ve  tendon yaralanamalarında tedavi olarak kullanılır.



PRP Nasıl Elde Edilir?


Hastanın kendisinden yaklaşık 20 cc kadar PRP tüpüne kan alınır. Kan özel bir santrüfüj cihazında yaklaşık 10 dakika içinde ayrıştırılır. Ayrışmada 3 ana tabaka oluşur. En altta eritrosit (kırmızı kan hücreleri), ortada ince beyazımsı trambositler ve üst bölüm de ise serum (plazma) vardır. Orta tabakadaki beyazımsı tabakada; bir milimetre küpte (yaklaşık1 damla) 1-3 milyon arası trombosit vardır. Bu trombositten ve büyüme faktöründen zengin tamir hücreleri hasarlı bölgeye enjekte edilerek tedavi yapılır.



PRP Enjeksiyonundan Sonra Hasarlı Bölgede Nasıl Bir Etkileşme Olur?


Trombositlerin bilinen en esaslı görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır. Yapılan araştırmalar da trombositlerin büyüme faktöründen zengin olduğu görülmüştür (trombosit growth factor) ve bazı koruyucu doğal maddeler içerir.


Enjeksiyondan sonra yoğun trombositler ve bugün halen tam olarak bilinmeyen trombositlerin  içindeki ve çevresindeki tamir edici kimyasallar; hasarlı bölgede bir seri  zincirleme reaksiyon oluştururlar. Tamir mekanizması işler,aynı zaman da beyine de sinyal giderek iyileştirme yönünde aktivasyon sağlanır.



PRP Uygulaması Nasıl Yapılır ve Kaç Kere Uygulanır?


Kan ayırıştırıldıktan sonra trombositten zengin plazma uygulanacak yere göre 2-5 ml.arasında enjekte edilir. PRP uygulama sıklığı hastaya göre ve problemli yere göre değişmekle birlikte 2-3 kez 15 gün ara ile uygulanır.



PRP Uygulamasından Sonra İyileştirici Etki Ne Zaman Ortaya Çıkar ?


Uygulamadan sonra uygulanan yerde ağrı şiddeti artabilir. Bu sık görülen bir durumdur. Endişelenmemek gerekir. İyileştirici etki 1-2  hafta içerisinde başlar.



Ortopedik Hangi Rahatsızlıklarda PRP Uygulanır?


Tendon yaralanmaları veya tendinitler de (tenisçi dirseği ve golfçü dirseği), bazı erken dönem kıkırdak hasarlarındaki omuz rotator cuff tendiniti veya yırtıkların da vb. vakalarda kullanılır.


PRP Uygulamasının Yan Etkisi Var mıdır?


PRP’nin yan etkisi yoktur. İlk yapıldığı andan itibaren ağrı da artış olabilir. Birkaç gün sürebilir. Buz uygulaması ağrıyı azaltacaktır. Hastalar da çok gerekmedikçe ağrı kesici ilaç alımını çok önermemekteyiz; çünkü ağrı kesiciler PRP’nin etkisini azaltabilmektedirler.


1/2
bottom of page