
Covid-19 döneminde sağlık çalışanları her gün risk alarak çalışmayı sürdürüyorlar. Bu dönemin hızlı bir şekilde sona ermesi dileğiyle hastalarımıza çözüm üretmeye devam ediyoruz.

Hastamız Nurhan Hanım'ın omuz tendon yırtığı sebebiyle 2 yıldır geceleri de uyutmayan çok şiddetli ağrısı vardı. Başarılı bir operasyon ile tendon tamiri yaptık. Nurhan Hanım, eski yaşam kalitesine geri döndü.

Yaşar Bey'in bir yıdır devam eden ciddi bir diz ağrısı ve topallama şikayeti vardı. Dizinde iki cm2'den büyük kıkırdak kaybı bulunmaktaydı. Mozaik Plasti yöntemi ile kıkırdak naklini gerçekleştirdik. Hastamız eski ağrısız yaşamına geri döndü.
Zuhuratbaba Mah. Şenyuva Sok. Zeylan Konakları. Örnek Apt. No:4 D:3
Bakırköy Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Karşısı
Bakırköy / İSTANBUL
YAŞLILARDA OMURGA KIRIKLARININ TEDAVİSİ
Omurga kırıkları genelde genç ve orta yaş grubu hastalarda travmadan dolayı olur, trafik kazası ,yüksekten düşme gibi. Orta yaş üstü ve yaşlı hastalarda omurga kırıklarının sebebi çoğunlukla osteoporoza yani kemik erimesine bağlı kırıklardır. Genelde bu hastalar ileri yaşlarda olduğu için hasta yakınları kırığın nasıl oluştuğunu anlayamazlar. Hastaların ifadelerinde de yalnızca basit bir düşme ifadesi vardır. Bazen sarsıntılı bir araç yolculuğundan sonra bile basitçe omurga kırılabilir.

Yaşlılarda omurga kırıkları basit bir düşme şeklinde olur; çünkü yaşa bağlı olarak kemik erimesinden dolayı ve omurgayı destekleyen bağ ve kasların zayıflamasına bağlı olarak omurga kemiklerinin mukavemeti azalır. En çok bel ve sırt bölgesinde görülür.
Hastalar düştükten sonra kırık bölgesinde ağrı hissederler. Ağrı zaman geçtikçe artar. Eğer tedavi edilmezse hasta temel ihtiyaçlarını bile kerşılayamayacak hale gelir.
Yaşlılarda omurga kırıkları teşhisi muayene+ grafi ve BT (Bilgisayarlı Tomografi) veya en hassas doğruluk payı olan MRI (Manyetik Rezonans) ile konur. MR'ın diğer görüntüleme yöntemlerinden üstünlüğü ise şu noktada anlaşılır: Omurga kırıkları bazen şekil bozukluğu göstermez. MR'da ise kemik iliği ödeminin saptaması ile de kırık teşhisi konur. Yaşlı omurga kırıklarında ilk kırık olduğundan sonra ağrının giderek artmasının sebebi; kırılan omurganın zamanla şeklinin daha da bozularak omuriliğe kırık parçalarının baskı yapması ve ağrının artmasıdır.
Çoğu hasta omurga kırığından sonra hastaneye gidip muayene olup, teşhis konulur.Ve çoğu da basit bir korse ve ağrı kesiciler ile evine gönderilir. Fakat gün geçtikçe hastalarda ağrıların şiddeti artar. Hasta yatağından lavaboya bile kalkamayacak duruma gelir.Hasta sahipleri omurga kırığı yakınları için tedavisi var mıdır?Sorularını kendilerine sorarlar.
Yaşlılarda Omurga Kırıklarının Tedavisi
Yaşlı omurga kırıklarında tedavide altın standart VERTEBROPLASTİ ameliyatıdır.
Vertebraplasti omurganın pediküllerinden girilerek kapalı yöntemle kırık çöken omurganın kemik çimentosu ile doldurulması (kemiğin kırıklarının bir nevi yapıştırılması)'dır.
Vertebraplastinin önemi nedir?
- Lokal anestezi ile de kolaylıkla yapılabilir. (Yaşlı hastalarda genel anestezi, sipinal anestezi veya epidural anestezi riskleri ortadan kalkar)
– Hastanede kalış süresi 1 gecedir.
– Vertebroplasti sonrası hasta kırılmadan önceki haline hemen dönebilmektedir.
- Vertebra kırıklı yaşlı hastalar tedavi edilmezlerse yaşam kaliteleri düşmekte; emboli riski artmakta, dolaşım ve kardiovasküler sistem sorunları dahil tüm sistemleri bozularak hasta erken kaybedilebilmektedir.