top of page

P.R.P. Tedavisi

  Son yıllarda en güncel ve etkili tedavi olarak kabul gören P.R.P uygulaması hangi durumlarda uygulanmaktadır? 

Birthmark

Ortopedik rahatsızlıklarda bel ve diz ağrısından sonra en sık görülen omuz ağrısının en yaygın sebebi sebebi omuz sıkışması sendromudur. Temizlik yapma, ağırlık kaldırma, ani omuz hareketleri, baş üstü yapılan tekrarlayıcı hareketler, omuz üstüne düsme, ağır çanta taşıma, omuza çok yük bindiren işler yapma, tenis ya da basketbol gibi sporları yapma vb. hareketler omuz sıkışması sendromuna neden olabilir. Genel olarak omuza takılan ağır ve büyük çantalar omuz çevresi tendonlarına bası nedeniyle omuzda ödem ve sonrasında omuz sıkışma sendromuna neden olabiliyor.

 

Omuzda tendon sıkışma sendromu ve buna bağlı tendon yırtılmaları, tendon romatizmaları (tendinit), bursitler, donuk omuz ve özellikle ileri yaşlarda kireçlenme ile karşılaşmaktayız. Bu hastalıkların tedavisinde ilaç, fizik tedavi, kortizon enjeksiyonları ve cerrahi müdahale sıkça kullanılmaktadır. Alışılagelmiş bu tedavilerden farklı olarak, yeni bir tedavi yöntemi olan

P.R.P'yi (Zenginleştirilmiş Trombosit Plazması) son yıllarda çok sık kullanmaktayız.

 

 

 

 

 

 

 

 

P.R.P. tedavisi nedir ?

PRP tedavisi başlangıçta kozmetik amaçlı bir tedavi olarak geliştirilmiş ama sonrasında -kas-iskelet sistemi hastalıklarında da iyileştirici etkisi fark edilerek bu alanda da kullanılmaya başlanmış yeni bir yöntemdir. Yöntemin adı ingilizce “Platelet Rich Plasma” ifadesinin baş harflerinden türetilmiş olup, trombositten zengin plazma anlamına gelmektedir. Bu tedavi yönteminde uygulanacak ilaç hastanın kendi kanından hazırlanmaktadır.

P.R.P. Nasıl elde edilir?

Hastadan damar yolu ile yaklaşık 15-20  cc kadar kan alınır. PPRP elde etmeye yönelik   özel olarak hazırlanmış pıhtılaşma önleyici ilaç ihtivesi  eden tüplere alınır. Alınan kan tüp ile özel bir döndürme (santrifüj) işleminden geçirilir. Bu işlemden sonra kanın diğer hücreleri tüpün dibine çöker ve üzerinde trombositten zengin plazma sıvısı  tüpün tam orta bölümünde kalı. Özel sistem sayesinde bu plazma enjeksiyonun uygulanacağı enjektöre çekilir. Enjektördeki plazma artık uyulamaya hazırdır.

 

P.R.P nin omjuza enjekte edilen ilaçlardan farkı nedir?

PRP hastanın kendi kanından elde edildiği için yan etki potansiyeli olmayıp; hastanın kendi hücrelerini kullanılarak hazırlanmış adeta bir ilaç şeklidir.

P.R.P. omuzda nasıl etkili olmaktadır?

PRP niz zenginleştirilmiş trombosit plazması olduğunu söylemiştik. Trombositlerin  kanda en birincil görevi bir yaralanma esnasında damar kesilmesine bağlı kanamayı engellemek için damar cidarına yapışmak, pıhtılaşma sağlamaktır; fakat son yıllarda yapılan çalışmalarda trombosit hücrelerinin içinde GF faktör( büyüme faktörü) başta olmak üzere ,çeşitli iyileştirme faktörleri bulunur.

 

 

P.R.P. hangi ortopedik problemlerde uygulanır?

PRP  omuz hastalıklarında(bursit,tendon sıkışması, tendon aşınması ve kısmi yırtıklarda ) trombositten zengin plazma olduğu için çeşitli iyileçteirme faktörlerinide içerdiği için hastalığın hastalı bölgeyi onarması sonucu etkili olur.

P.R.P. nasıl ve hangi sıklıkla uygulanır?

Hastadan alınan kan 10 dakikada santrüfüzj edilerek hazırlanır. 4-5 cc kadar PRP  sıvısı hasarlı bölgeye enjektör yardımı ile enjekte edilir. 15 gün ara ile hastanın omuz rahatsızlığına göre 2 ya da 3 kez uygulanır.

P.R.P başka tedavilerle birlikte uygulanabilir mi?

PRP'nin ağızdan ilaç kullanımı,fizik tedavi ve omuz egzersizleri ile birlikte uygulanmasında bir sakınca yoktur.hatta kombine tedavide etkisi daha da artmaktadır.

unnamed.jpg
unnamed.jpg
bottom of page