top of page

Omuz Ağrısı

Omuz eklemi vücudumuzun en haraketli eklemidir. Diğer eklemlerimizden farklı olarak kemik teması yalnızca %3'tür. Eklem neredeyse tamamen bağlar, kaslar, tendon ve kıkırdak yapıdan oluşur ve bu yüzden de her yöne bağımsız haraket edebilen  bir yapısı vardır. Günlük yaşamımızda farkında olmadan en çok kullandığımız eklemdir.

En Sık Omuz Ağrısı Nedenleri Nelerdir ?

Omuz ağrısı her yaş grubunda olmakla birlikte kronik ağrılar daha çok orta yaş grubunda olur. Genç hastalarda daha çok travmalara bağlı şikayetler olurken, orta yaş ve üstünde yıpranmaya (dejenerasyona ) bağlı ağrılar daha sık görülür.

Gençlerde; omuz burkulma veya incinmeleri, kırık ve çıkıkları daha sık ağrı nedeniyken; ileri yaşlarda omuzu döndüren kasların (rotator manşet: rotasyon yaptıran kas grubu) yırtılması, sıkışması, AC eklem (akromioklavikular eklem) kireçlenmesine bağlı rotator manşet yırtık ve yıpranma nedenleri en sık omuz ağrısı daha sık görülür.

 

Omuz Problemlerinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Omuz hastalıklarında nedene yönelik tedavi yapılır. Genç hastalarda tedavi ve iyileşme süresi kısadır. Yaşın getirdiği avantajlar nedeniyle hastalar sorunsuz iyileşir.

 

Orta yaş ve  ileri yaş grubu hastalarda omuz rahatsızlıklarının iyileşme süreci uzundur. Rahatsızlığın sebebine bağlı olarak öncelikle konservatif tedavi (ameliyat dışı) yöntemleri uygulanır. Bunlar ağızdan alınan NSAİ ağrı kesici ve romatizmal ilaçlar, fizik tedavi seçenekleri, PRP ve kortizon enjeksiyon kürleri  gibi yöntemlerdir.

 

Konservatif tedaviye cevap vermeyen hastalarda rahatsızlığı durumuna göre cerrahi seçenekler vardır.

Omuz artroskopisi (kapalı yöntem) ile tendon tamiri, bursektomi vb. cerrrahi girişimler yapılır. Omuz kireçlenmesi gibi durumlarda omuz protezi de uygulanabilir.


blog-omuz-agrisi.jpg
bottom of page