
Covid-19 döneminde sağlık çalışanları her gün risk alarak çalışmayı sürdürüyorlar. Bu dönemin hızlı bir şekilde sona ermesi dileğiyle hastalarımıza çözüm üretmeye devam ediyoruz.

Hastamız Nurhan Hanım'ın omuz tendon yırtığı sebebiyle 2 yıldır geceleri de uyutmayan çok şiddetli ağrısı vardı. Başarılı bir operasyon ile tendon tamiri yaptık. Nurhan Hanım, eski yaşam kalitesine geri döndü.

Yaşar Bey'in bir yıdır devam eden ciddi bir diz ağrısı ve topallama şikayeti vardı. Dizinde iki cm2'den büyük kıkırdak kaybı bulunmaktaydı. Mozaik Plasti yöntemi ile kıkırdak naklini gerçekleştirdik. Hastamız eski ağrısız yaşamına geri döndü.
Zuhuratbaba Mah. Şenyuva Sok. Zeylan Konakları. Örnek Apt. No:4 D:3
Bakırköy Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Karşısı
Bakırköy / İSTANBUL
Kök Hücre Tedavisi
Kök hücreler ise vücutta tüm doku ve organların yapısını oluşturan hücrelerdir. Organizma içinde yer alan tüm hücrelere dönüşebilen ve ana hücre olarak tanımlanan kök hücreler, vücutta ihtiyaç duyulan her bölgede yer alır. Böylece hastalanan veya hasarlanan tüm doku ve organların yenilenmesinde rol oynar.

Birçok eklemde farklı nedenlerle ortaya çıkan kıkırdak hasarı ve kayıpları, özellikle en büyük eklemlerimiz olan diz ve kalça ekleminde zamanla aşınma, ağrı ve sonunda da kireçlenme olarak tanımlanan artroza sebep olur. Kıkırdak hücrelerimizin (Hiyalin Kıkırdak) eskisi gibi yenilenme süreci yoktur. Vücudumuz orijinal kıkırdakları yenileyemez. Hyalin kıkırdak yerine yalancı(Fibroz) kıkırdak yapabilir.
Kök Hücre Ne Demektir?
Kök hücre vücutta bulunan tüm hücrelere dönüşme potansiyeli olan ana hücrelerdir. Embriyonik kaynaklı kök hücre ve yetişkin kök hücre olarak ikiye ayrılır. Embriyonik kök hücreler kordon kanında, yetişkinlerdeki kök hücreler yağ ve kemik iliği dokusunda bulunur
Kök hücre tedavisi, yaş olarak genç ve orta yaş döneminde başlamış kıkırdak hasarlı eklemleri olan hastalarda ön görülmektedir. Ameliyat olmak için genç yaştaki hastalarda ameliyat olmak istemeyen hastalar da kaybedilen kıkırdak hasarını azaltmak ve yeni kıkırdak oluşumunu aktive etmek için uygulanır.
Kök Hücre Uygulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Kök hücreler vücutta en çok kemik iliğinde ve yağ dokusun da bulunur. Kemik iliği veya yağ dokusundan alınıp hazırlanan kök hücreler, bir enjeksiyonla, diz veya kalça eklemi içinde hasarlı ve hücre iyileşmesi beklenen eklemlere enjekte edilir.
Kök Hücreler Nasıl Elde Edilir?
Kök hücreler, yağ dokusundan ve kemik iliğinden elde edilir. Hücrelerin alınma işlemi, hastanın ağrı duymaması için hafif sedasyon ve lokal anestezi altında yapılır. Bazen de hastanın isteği üzerine genel anestezi ile de yapılır. Leğen kemiği (iliak kanat kemiği) veya göbekten alınan yağ dokusu içerisindeki kök hücreler steril koşullarda filtreleme ve ayrıştırma işlemine tabi tutulur. Yaklaşık 30 dakika süren kök hücre hazırlık işlemi sonrasında, elde edilen saf kök hücreler hastaya uygulanmaya hazır hale gelir.
Tedavinin başarısını etkileyen faktörler nelerdir?
Başarı hastadan hastaya değişmektedir. Hastanın yaşı, hastanın kilosu, eklem kireçlenmesinin derecesi, hastalığın seyri, kök hücre nakli sonrası hastanın durumuna göre kilo vermesi ve egzersizlerini muntazaman yapması önemlidir.
Özellikle aşırı kilolu hastalarda, romatizmal hastalığı olan (bağışıklık sistemi iyi olmayan hastalarda), aşırı kireçlenmesi olan son evre hastalarda başarı oranı düşüktür.
Kök hücre tedavisi hangi eklemlere yapılır?
Özellikle diz ve kalça eklemlerine en sık uygulanır. Çünkü en sık bu eklemlerde kireçlenme görülür. Daha az sıklıkla omuz ve ayak bileği, el bileği eklemlerine uygulanır.
Bazen de kaynamayan kırıkların tedavisinde ve tendon yaralanmalarında da kök hücre tedavisi uygulanır.