
Covid-19 döneminde sağlık çalışanları her gün risk alarak çalışmayı sürdürüyorlar. Bu dönemin hızlı bir şekilde sona ermesi dileğiyle hastalarımıza çözüm üretmeye devam ediyoruz.

Hastamız Nurhan Hanım'ın omuz tendon yırtığı sebebiyle 2 yıldır geceleri de uyutmayan çok şiddetli ağrısı vardı. Başarılı bir operasyon ile tendon tamiri yaptık. Nurhan Hanım, eski yaşam kalitesine geri döndü.

Yaşar Bey'in bir yıdır devam eden ciddi bir diz ağrısı ve topallama şikayeti vardı. Dizinde iki cm2'den büyük kıkırdak kaybı bulunmaktaydı. Mozaik Plasti yöntemi ile kıkırdak naklini gerçekleştirdik. Hastamız eski ağrısız yaşamına geri döndü.
Zuhuratbaba Mah. Şenyuva Sok. Zeylan Konakları. Örnek Apt. No:4 D:3
Bakırköy Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Karşısı
Bakırköy / İSTANBUL
Morton Nöroma Nedir?
İlk olarak 1876’da TG Morton tarafından tanımlanan bu hastalık, ayakta 3. ve 4. tarak kemiklerinin arasındaki sinirden kaynaklanmaktadır. Ayak tabanında parmakların his duyusundan sorumlu olan bu sinirlerin çoğunlukla ayak yapısından kaynaklanan sıkışması sonucu ortaya çıkabilmektedir.
Yürüme esnasında ayaklarımızın belli bölgelerine daha fazla yük biner. Bazı bölgeleri ise daha az yük alır. Bu yük dengesindeki dağılımın değişmesi ile sinirsel anatomik yapıların hasar görmesi ile ayak ağrısı şikayetleri olur. Sıklıkla ayak ağrısı yapan nedenlerden biri de "morton nöroması"dır. En sık 3. ve 4. parmaklar arasındaki sinirin sıkışması ile kendini gösterir.
Yüksek kavisi olan (pes cavus), ya da düz taban (pes planus) ayaklarda topuklu ya da sivri uçlu ayakkabıları sık kullananlarda morton nöroma problemi daha sık görülür.
Morton Nöroma Belirtileri Nelerdir ?
Problemin hastalardaki en tipik davranış biçimi belli bir yürümeden sonra ayakta ağrının başlaması;ağrı dayanılmaz boyutlara geldiği zaman hastaların ayakkabılarını çıkardıkları zaman rahatlamalarıdır.
Buna ek olarak;
- Parmaklarda oluşan uyuşukluk ve kramp hissi.
- Ayak tabanında rahatsızlık hissi
- Ayakkabı içerisinde yabancı bir cismin var olduğu hissi
- Ayak ve ayak parmaklarında elektriklenme hissi
- Ayak tabanın da bir kitle hissi sık görülen şikayetlerdir.
Morton Nöroma Teşhisi Nasıl Konur?
Fizik muayene bulgusu olarak tipik testlerden biri Mulder’in klik testidir. Bu test de 1. ve 5. Metatarslar yanlardan sıkıştırılır. Hastanın parmakların da ağrı veya uyuşukluk hissi oluşuyorsa ve bazen bir atlama(klik) sesi geliyorsa test pozitif demektir. En güvenli teşhis MRI (Manyetik Rezonans) ile konur. İlaçlı çekilen MR’da problemli saha verilen ilacı tutar ,MR’da sıkışan ve genişleyen sinir görüntülenir.
Morton Nöroma Tedavisi Nedir?
Konservatif Tedavi
Öncelikle tercih edilen yöntemdir. Hastanın ayağına uygun yapılan tabanlık sonrası belirgin bir iyileşme görülebilir. Hastalara NSAİ ağrı kesiciler verilebilir. Bunlardan sonuç alınamazsa Morton Nöroma olan bölgeye belli periyotlarla kortizon veya PRP enjeksiyonu yapılabilir. Bundan da sonuç alınamazsa geriye bir tek cerrahi seçenek kalmaktadır.
CerrahiTedavi
Ameliyatın temel prensibi; sıkışıp değişikliğe uğramış dijital sinirin o bölgesi cerrahi olarak çıkarılır. Ameliyat sonrası 2 haftalık istirahatten sonra iyileşme süresi 6-8 hafta kadardır. Hasta ameliyat sonrası hemen topuğuna basarak gezebilir.
