- Birol Basiç
Diz Protezinde Minimal İnvaziv Yaklaşım
Diz protezi ameliyatı; diz kireçlenmesi olan hasta da ağrıyı azaltan ve yaşam kalitesini arttıran cerrahi bir prosedürdür. Tipik olarak hastalar cerrahi dışı tedavilerden(fizik tedavisi, ağrı kesici kullanımı, eklem içi enjeksiyon gibi) artık fayda göremeyen ve yaşam kalitesi oldukça düşmüş hasta grubudur. 40 yıldan daha fazladır dünyada diz protezi ameliyatları yapılmaktadır ve ameliyatların sonuçları oldukça yüz güldürücüdür.

Genel olarak diz protezi ameliyatları 2 farklı yöntemle yapılır. Birincisi geleneksel yaklaşım, ikincisi yeni minimal invaziv (quadriceps -sparing) olarak adlandırılır.
Geleneksel diz protezi ameliyatı kabaca yaklaşık 18-20 cm insizyon (ameliyat kesisi) ile yapılır. Genel de hastane de kalış süresi 2-4 gün arasında değişmek kaydıyla ortalama iyileşme süresi 3-4 aydır.Hastaların büyük çoğunluğu total diz protezinden sonra yaşam kalitelerinin hızla değiştiğini ve ağrılarının tama yakın geçtiğini söylerler.
Minimal İnvaziv Total Diz Replasmanı
Daha az travmatize bir girişim olup;daha küçük insizyonla yapılan bir diz protez uygulama tekniğidir. Toplam en fazla insizyon uzunluğu 10 cm. kadardır. Daha anatomik bir yaklaşımdır. İyileşme süresi çok daha kısadır. Ameliyat sonrası iyileşme çabuk, ağrı daha az ve normal yaşama dönüş daha hızlıdır.